IMG_20161029_140612.jpg
Keresztes Csaba választókerületi elnök nyilatkozik a Zalai Hírlap, valamint az RTL Klub munkatársainak

Egy éven belül harmadszor javítják a Kossuth Lajos utca burkolatát. Tavaly novemberben több hétig folytak a munkálatok, idén januárban ismételten javításra került a posta előtti útszakasz, most október végén szintén nem használhatják az autósok ezt a szakaszt.

Januárban nyílt levélben fordultunk Balaicz Zoltán polgármesterhez. A műszaki osztálytól kapott válaszból kiderül:

A város főutcájának átépítése 2006-ban kezdődött a Széchenyi térrel.

A választott technológia a „csillapított forgalmú” Kossuth utca forgalmi terhelésére készült, mely a jelentős gépjárműforgalom lebonyolítására nem alkalmas. (csak 20 km/h sebességkorlátozás és legfeljebb 150 egységjármű/óra forgalom mellett csak az autóbuszok, taxik és behajtási engedéllyel rendelkező egyéb gépjárművek hajthatnak be az útszakaszra).

A Kossuth utca mai forgalma: kb. napi 3000 egységjármű, melyből kb. napi 215 db autóbusz).

2009-ben a Műszaki Osztály megvizsgáltatta a burkolathibák keletkezésének okait. A szakértői vélemény szerint az alapprobléma az, hogy a választott térkő vastagsága, kapcsolódási osztálya nem felel meg a terhelési szintnek. A lokális hibák az alépítmény víztelenítésének megoldatlanságára, a fugázó anyag hiányára vezethető vissza. (A kivitelező több alaklommal jelezte, hogy a térkövek hézagait kitöltő 0/2 bazalthomokot az utak tisztítását végző seprőautó kiszívja, ezzel a térkő elemek elmozdulását segíti.)
Fontos hangsúlyozni, hogy a 2006-ban választott technológia a „csillapított forgalmú” Kossuth utca forgalmi terhelésére készült, mely a jelentős gépjárműforgalom lebonyolítására nem alkalmas.
A 2005-ös forgalom átalakítási terv soha nem valósult meg, hiszen a város lakossága a mai napig /2016. január 11./ erősen megosztott abban a témában, hogy le kell-e zárni a Kossuth utcát és váljon sétálóutcává, vagy sem (egy 2007-es felmérés szerint a lakosság 52 %- a támogatta, 48 %-a nem támogatta).

Polgármester úr tájékoztatása alapján:

2016-os közvéleménykutatás: 7382 fő nyilvánított véleményt.
Arra a kérdésre, hogy a szükséges feltételek teljesülése esetén legyen-e sétálóutca a Kossuth utcából, az eredmény:
– igen: 76,5 %
– nem: 23,5 %
A közvéleménykutatás eredményéből azt látjuk, hogy a város döntő többsége támogatja a sétálóutca kialakításának ötletét.

Polgármester úr azzal indokolja a munkálatok elhalasztását, hogy a válaszadók akkor látják megvalósíthatónak az átalakítást, ha a forgalomelterelés is megoldódik és az nem okoz nagy fennakadást a város életében.

Érdekes indoklás, hiszen felelős városvezetés nem gondolhatta komolyan, hogy lezárja a Kossuth utcát, kialakítja a sétálóutcát és minden problémánk megoldódik.

Arra kérjük polgármester urat és a város vezetését, hogy vegyék komolyan saját közvéleménykutatásukat, dolgozzák ki az átalakítás pontos terveit, azokat pedig mutassák be a nyilvánosságnak. A tervek tartalmazzák a belváros közlekedésének átalakítási tervét, határidőket és költségvetést egyaránt.

A belváros forgalmának rendbetételét minél hamarabb meg kell oldani. Amíg ez prioritást élvez, a peremkerületek lakói nem is reménykedhetnek már-már járhatatlan utcáik felújításában.

A Demokratikus Koalíció kíváncsi arra, hogy a 900 Ft-os négyzetméterenkénti különadó fizetési kötelezettségből kapnak-e kedvezményt a Kossuth utca lezárása miatt bevételkiesést elszenvedő üzletek!

Zalaegerszeg, 2016. október 29.
keresztes_csaba_1610

Keresztes Csaba
választókerületi elnök, DK Zala Megye 1. Választókerületi Szervezete
bizottsági tag, Zalaegerszeg MJV Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság

 

 

nagy_zoltan_1610

 

Nagy Zoltán
képviselő, Zala Megyei Önkormányzat
alelnök, Zala Megyei Közgyűlés Nemzetiségi Bizottság

 

 

A sajtótájékoztatóról a Zalai Hírlap online kiadása az alábbi cikkben számolt be: http://zaol.hu/hirek/egy-even-belul-harmadszor-javitjak-a-kossuth-utcat-1797509

A Kossuth utcáról az RTL Klub Híradója részletesen beszámolt: http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-birja-a-terko-a-forgalmat


2016 januárjában nyílt levélben kérdeztük a polgármestert a témában. A levél és a fenti cikkben is felhasznált polgármesteri illetve önkormányzati válasz az alábbi linken megtalálható:

Nyílt levél a polgármesternek